Portræt af en kvinde 2: første udkast

[Historien om Emmanuelle von Liebwitz: modstridende udsagn og strømlining]
Det er en udfordring at samle trådene fra de mange års udvikling af Emmanuelle (se del 1) – og det samme gælder andre aspekter af Warhammer-universet der ikke altid har været specielt godt kurateret. Dertil kommer problemet med romanerne der lægger deres egen narrative logik ned over, foruden andre kilder såsom computerspil (hvor Nulns Elector Count ikke er Emmanuelle!), og figurspillet som jeg slet ikke har berørt. Bare en lille ting som at hendes hårfarve beskrives som ravnesort, brun og gylden – og selv indenfor 4th. edition skifter det på illustrationen fra lyst til mørkt. På et tidspunkt ændrer slægten navn fra Liebewitz til Liebwitz uden nærmere forklaring, og et banner (nederst her på siden) staver hende “Emanuelle”.

Illustration af Andrew Law

Men det er også trist hvis man for at ensrette billedet udelukker interessante kilder. Fx opgiver 2nd. edition (ifølge en wiki) hendes fars navn som Konstantin, og det er jo en fin lille info – men samme wiki har hende også som Emmanuelle XV hvor hun i det nye WFRP kun er den anden af det navn. En detalje, men hvor begynder man at skære? Bemærk også illustrationen fra Warpstone #30 (2014): Jeg har ikke læst scenariet, men “Den faldne komtesse” er åbenbart navnet på skændigt maleri, og det handler muligvis mere om smugling end Emmanuelle – men der er træk ved kostumet der minder lidt om illustrationen i Rough Nights. Et eksempel på at et stykke historie ikke behøver være sandt for at opnå sandhedsværdi!

Noget der også har bølget gennem udgivelsesrækken, er præcis hvilke provinser der hedder hvad og kommer ind under Nuln hvornår – det har jeg lidt opgivet at få styr på. En anden stor kilde til forvirring er at Karl-Franz på et tidspunkt (formentlig i Battle-universet) står til at være født i 2470; det passer egentlig ret godt på ham, for han har en masse familie der så vil give mening – men hvis han og Emmanuelle skal være jævnaldrende, begynder det at krakelere.

Cosplay! © GiacomoF

I det hele taget er de tilbagevendende beskrivelser, på tværs af versioner, af Emmanuelle som “ung” lidt en udfordring. Og jo jo, en kvinde kan være smuk og i sin bedste alder gennem hele livet, men netop hendes ungdom er en bemærkelsesværdigt konsekvent del af beskrivelsen (eller måske ikke så overraskende? Mere i del 3 (og måske 4)!). Hun er på den måde en lidt “tidsløs” karakter – og det kan man jo også vælge at se som et træk ved hende, ikke en fejl. En anden mulighed er at hun faktisk holder sig unaturligt ung. Ikke usandsynligt i en magisk verden, men det er ikke noget der ellers er antydet – i hvert fald kun som rygter om Kaos, mere specifikt Slaneesh. En tredje forklaring er netop det med at hun ofte omtales indirekte gennem sladder, og måske har rygtet om hendes skønhed vokset sig ind i himlen, i en grad hvor kroppen og realiteterne ikke kan følge med – det ville der også være noget spændende ved. Måske er hun bare så sindssygt charmerende at alle ser det smukke menneske indeni og læser det som ydre skønhed – det ville være en dejlig tolkning, men ikke helt godt underbygget (udover de 115 % i Charm). Eller måske ser folk hende som drømmen om hvad de kunne blive hvis de havde hendes ufattelige rigdom. Uanset hendes alder er hun helt sikkert ungdommelig af sind. Det ser vi både i hendes fortsatte lyst til at forny kulturen i en storby der samtidig er Imperiets teknologisk mest avancerede, og et skarpt intellekt – et aspekt der er ekstremt underudviklet i lyset af hendes rolle som kansler på Nulns Universitet.

Pointen er at inden jeg nu går videre til at prøve at slå nogle søm i visse fundamentale planker og kassere de rådne, skal man huske ikke at forkaste alt der stikker lidt ud – det er en del af det sjove at ikke alting passer ned i en kasse. I del 4 vil jeg forsigtigt komme med mine egne svar (de er stadig under udvikling).

Hm. I virkeligheden er det her jo en øvelse der kun er sjov netop fordi der endnu ikke er skrevet en ordentlig guide til Nuln og/eller en god karakteristik af Emmanuelle. Men der er vist ingen sådanne planer fra Cubicle 7 i 2024, og hun har summet i tankerne i årtier, så nu skal hun ud af sit gyldne bur!

Revideret tidslinje

Her er ikke desto mindre et bud på en tidslinje der inkluderer mest muligt. Men i den sidste ende har jeg valgt at det mest konstruktive er at forholde sig til 4th. editions udlægning, for det er ganske enkelt her der gøres det bedste forsøg på at strømline rodebutikken, og det er også først her Emmanuelle rigtigt tages alvorligt. I denne udgave er romanerne faktisk sket, men ikke helt som beskrevet – og ikke nødvendigvis når vi troede. Den store knast er Emmanuelle og kejserens venskab – for at bringe dem tættere sammen har jeg gjort hende fem år ældre (man kan ikke skrue på Karl-Franz uden at komme i problemer med hans børn).

  • 2477: Karl-Franz (KF) bliver født
  • 2480: Emmanuelle (Em) bliver født (ældre end kanon, men tættere på KF)
  • 2483: Leos bliver født (alderforskel til Em er mindsket, så hun er ikke er involveret i “the Beast”)
  • 2490-95: KF (13-18) og Em (10-15) er “barndomsvenner“ ved hoffet i Altdorf (Maria-Luise (ML) er der også, jævnaldrende med KF)
  • 2496: KF (19 år) får sønnen Luitpold med sin førsteelskerinde ML
  • 2497: Ems mor dør i en droskeulykke
  • 2502: KF (25 år) bliver kejser af Imperiet
  • 2503: Em (23 år) bliver rigsgrevinde af Nuln (da hendes far, Konstantin, dør, må man formode); Leos træner under Valancourt på Akademiet i Nuln og forsvarer nidkært hendes ære
  • 2504: ‘Skavenslayer’: skaven-komplot i Nuln; det hemmelige politi tjener Em
  • 2505: ’Drachenfels’, Luitpold (9 år) traumatiseres (Em er med blandt gæsterne, men hun har ikke som beskrevet lagt an på prinsen)
  • 2506: Tågeoptøjerne i Altdorf og ‘Beasts in Velvet’; Leos (23) dør (sandheden er uklar)
  • 2512: ‘Empire in Ruins’ og Tumulten: Emmanuelle bliver rigsgrevinde af Wissenland (32 år). Kronprins Wolfgang (19) dør eller umyndiggøres. Kejser Karl-Franz (35) og Maria-Luise (begge er Ems gode venner) bliver gift, og deres børn bliver officielt anerkendt: Alia (5 år?) bliver Imperiets kronprinsesse frem for Luitpold (16)

Efter Tumulten står hun styrket med nye landbesiddelser, men hun må også formodes snart at vælge sig en mand hvis hun vil sikre en arving af blodet – men det behøver hun jo strengt taget ikke. Og hvis Forges of Nuln står til troende, så er hun stadig pebermø i 2522. I hvert fald er det uanset hvad et punkt der er værd at tage fat i: Hvis hun er så attråværdig og magtsyg (eller et naivt, let offer, whatever) … hvorfor har hun så ikke fundet sig et stærkt parti og bragt et barn til verden?

Næst: Fundamentet er lagt, nu bygger vi ovenpå!

1 thoughts on “Portræt af en kvinde 2: første udkast

  1. Thomas Jakobsen februar 6, 2024 / 3:37 pm

    Det er virkelig en fornøjelse at læse med. Glæder mig til afsnit 3 og 4.

    Liked by 2 people

Skriv en kommentar