ActaCon sæson 2: Port Royal

Anden sæson: “ACE” (1954-56) (København, 2001-02, 18 afsnit)
Episode-guide (forfatter og antal spilgange i parentes)
Læs nogle overordnede betragninger om kampagnen under evaluering 2.

I – Virgin Sacrifice (Lars Andresen, 3 afsnit)

[Ashland, Virginia – august 1954] En bestialsk voldtægts-/mordsag på en high school i Petersberg. En lærer, Coleman, ligner en oplagt syndebuk. Han dræber i affekt sin elsker, pedellen Redman, og begår selvmord. Sagen strander i maj. Et par måneder senere kommer der dog nyt fra Ashland, VA – tre piger er forsvundet. Pigerne bliver dræbt i et indisk ritual, der skal give en troldmand nyt liv. Politichef Trumbull og advokaten Paul Sinclair komplicerer efterforskningen. Det bliver en ubehagelig og desperat jagt for at stoppe morderen og frelse det sidste offer. Troldmanden viser sig at være William Hyde, en af high school-lærerne. Han når at gennemføre ritualet, der kræver fem jomfruhjerter. Men da ActaCon kommer til hans hus, har han fået skåret halsen over, og hans fader eller bedstefader stikker af derfra. Hyde overlever og dømmes til døden efter i pressen at være blevet udnævnt til den onde selv.

En meget ubehagelig og uhyggelig sag. Alle havde en fornemmelse af hjælpeløshed, da de sidste piger blev taget, og der var stor fortrydelse over de mange døde piger. Og grim mystik omkring hvem den skyldige var. Man skulle op i gear og lære at efterforske igen efter pausen. Introduktion af de nye agenter. Alle agenter kørte til sidst på pumper & piller. Hulme forskrækkes i skoven.

II – Sleepers (Thomas B Nielsen, 2 afsnit)

[DC / Virginia – efterår 1954] Alexander Pierce, en forbindelsesofficer i det Hvide Hus, kontakter Collins – han er beruset og bange. Han er væk, inden man kan snakke med ham (og dukker aldrig op igen). Men ActaCon finder tegn på, at Pierce har samlet tophemmelige noter – bl.a. om Daniel Harper. Spor fører videre til Pavel Rubcinsky, Pierce’s datters kæreste, der har push’et til Pierce. ActaCon skal møde Pavel på en diner, men en typisk HQ agent dukker op og skyder ham og sårer hans kæreste og Carlyle. Silvestri sætter efter ham i bil men bliver overmandet og dødeligt såret. Også Hulme går i fælden, inden Collins dukker op og skyder manden. Svarene ligger muligvis i Marble Falls Resort, men ActaCon har ikke længere ressourcerne til at handle, så de går til Hoover og Nixon. Der findes en mindelig løsning mellem FBI og det Hvide Hus (ved sikkerhedsrepræsentanten Dean).

Noget potentielt interessant politik – men sagen lod sig ikke helt løse, pga. for mange agenter med skudhuller. Spændende, men hurtigt for farligt. Marble Falls lød ellers spændende. Fedt at mødes med Hoover og Nixon. Carlyle tog en kugle på en rookie-fejl. Silvestri dummer sig igen og bliver henrettet – overlevede kun med held.

III – White Sorcery (Palle Schmidt, 3 afsnit)

[New Orleans, Mississippi – efterår 1954] Agent Carlyle ringer med en underlig besked fra New Orleans, og hans medagenter tager ned for at finde ham. I stedet falder de over en sag om en heks, Madame White, og en krokodille-kult, White Nights. White har åbenbart et gammelt had til byens gangster, “Twinky” LaMoine. Den offentlige anklager, Grace, vil bruge ActaCon til at ramme Twinky. Et bandeopgør udvikler sig i byen, og en tatoveret lejemorder, “The Milwaukee Trigger”, rydder op. Carlyle bliver fundet – han har haft sin egen agenda (indtil han blev syg): at hjælpe en undvegen fange, han eskorterede som marshal. Til sidst drager ActaCon ud i en oversvømmet dal, hvorfra White oprindeligt kommer – de finder og konfronterer hende. Hun udviser overmenneskelig fysisk formåen, men hun bliver stoppet og anholdt.

ActaCon ville helst holde fokus på White Nights og Carlyle, men der skete så meget omkring gangsterkrigen. Carlyle roder rundt i et hønsehus og gør sig upopulær – måske fordi der savnedes et payoff på en ellers skide god idé. Men en god scene på bordellet; og fundet af agenten på motellet; også en voldsom arrest af sheriffen; og en spændende slutning. Alt i alt mange gode scener, men sagen kunne godt have kørt lidt strammere.

IV – The Fourth Dimension (Thomas Munkholt, 3 afsnit)

[L.A., California – juli 1955] ActaCon er efter mordet på senator Barbara Ramsteadt kommet til Texas. De anholder den halvautistiske mordbrænder, Cleveland Hunt, og finder tegn på, at næste offer er Altman Chabliss i L.A., en rigmand der bl.a. bygger satellitter. Agent Brett Fieve efterforsker ham allerede som kommunist. HQ er efter rigmanden, der med hjælp fra Dr. Wallace (se Harper-sagen) behandler særligt begavede børn. Det kommer til shootout i The Garden med to CIA/HQ hitmen og en håndfuld henchmen, men Chabliss er allerede væk. Hulme er endt i kløerne på HQ, og en “Mr. Nobody” prøver at forhandle en udveksling: Hulme for Chabliss. ActaCon finder Chabliss sammen med to piger i Three Point lige udenfor L.A. Pigerne, Credence & Providence, er fra Church of the Second Coming. Hulme undslipper med hjælp fra en skytsengel. ActaCon konfronterer kirkens repræsentant, en David Singer, der ligner Daniel og fremturer mod Chabliss. Chabliss er meget indstillet på at blive hjulpet af ActaCon, og han fører dem til The Watchtower, en skjult opbevaringssilo med alle hans forskningshemmeligheder.

Først to aftener med HQ, og så en med Second Coming og metafysik. Et forsøg på at skabe sammenhæng mellem tidligere sager. Gensyn med et par gamle kendinge. Hulme gik med til at lade sig kidnappe; god sportsmanship.

V – The Program (Lars, 2 afsnit)

[L.A., California & Washington, DC – juli 1955] En helikopter med Daniel Harper m.fl. kommer ind over Watchtower, og Providence dør af en akut hjerneblødning. Collins kører bort med Chabliss. Nede i Three Point kommer det til et ubehageligt opgør, hvor Second Coming-folk, en CIA/HQ hitman, og folk fra helikopteren skyder løs på hinanden med ActaCon i midten. Brett Fieve og David Singer dør. Daniel Harper undslipper. I L.A. går den sidste hitman amok. Han forsøger at udslette ActaCon og andre relaterede, men kører, efter et shootout i lufthavnen, sig selv ihjel. Hans plan går så vidt som til at sprænge et fly i luften. Dræberne ville dække over et HQ-projekt med programmering af almindelige mennesker. Hjernevasken foregik hos FBI’s rekruttering i Washington, DC. Det er Dr. Kannicks (se Harper sagen), der med hjælp fra sin gamle case, Harper, har forestået forløbet (Research Center for Anomalous Brain activity). Det lykkes at få stoppet programmet og arresteret Kannicks, men det fører ikke videre. Chabliss kommer i FBI’s forvaring, og man beslaglægger hans datamaskine fra Watchtower.

Meget intenst og voldeligt. ActaCon i en seriøs kamp for overlevelse – til trods for at der kun var et par stykker af dem. En fornemmelse af magtesløshed, da folk dør til højre & venstre, og kommunistanklagerne fyger. Carlyle skyder og dræber en civil. Hulme såret dødeligt og møder en engel. Lidt frustrerende kamp mod retssystemet.

VI – A Smoking Gun (Palle, 2 afsnit)

[Washington, DC – oktober 1955] En professor/politisk rådgiver, Joseph Mallory, bliver henrettet på det smudsige Hotel Willard. Alt peger på en cubaner, Valdez. Men under efterforskningen rettes mistanken mod den tatoverede morder, “The Milwaukee Trigger”. Lejemorderen har plantet Valdez på mordstedet, hvor en korrupt betjent, Doyle, belejligt kunne samle ham op. ActaCon kommer aldrig rigtigt tæt på morderen, men han efterlader et billede på sin seng af Kate (fru Silvestri) – som han formentlig har fundet i Brenners hjem – hvilket skaber uro blandt agenterne. Motivet bag drabet forbliver uafklaret, men der ligger formentlig noget politisk bag – Mallory havde nær kontakt til den demokratiske præsidentkandidat, Adlay Stevenson. Der rettes en intern tjenestesag mod Doyle. Morderen er endnu på fri fod.

Præget af mange tilfældigheder, der lidt undergravede den potentielle politiske kerne i sagen. Men en smuk detalje, da agenterne fandt billedet af Kate.

VII – Twenty Minutes to Hope (Peter 2 afsnit)

[Hope, South Carolina – april 1956] Politiet i Hope har mistanke om, at to oplagte selvmord er mord. Ofrene, Raiden og Kristol, viser sig begge at være trepaneret og medlem af en sekt, CEHM (Center for Enlightenment of the Human Mind). Under efterforskningen dukker en Dan Stevenson op, som jages i bil og nedlægges med et skud. Han fortæller, at en Harry Adams begik mordene – de ville tvinge sig til forfremmelse indenfor sekten. ActaCon finder frem til sektens mødested nær Savannah, Georgia. Under stakeout dukker Adams op med et posse og angriber gården. Carver og Collins får dem stoppet efter et shootout. Potentielle nøglepersoner i CEHM er Robert Wolf og Carl Applebaum, ejeren af gården. Man finder underlige æg-lignende møbler og våben og iværksætter en nærmere undersøgelse af stedet og sekten.

God sag med en noget overraskende finish. Sektmentaliteten kunne sagtens tåle at blive taget op igen i fremtidige sager. Et enkelt setup med en tilpas grad af mystik.

VIII – The Light Fantastic (Lars, 2 afsnit)

[Sand Point, Washington – september 1956] Park Ranger Timothy Wade tilkalder FBI, da 4 drengelig dukker op i skoven – drengene forsvandt i ’51. Jægeren Vernon fører ActaCon ud til stedet. Findestedet og ligene er forbløffende velbevaret – og Wade ligger selv død lige i nærheden. Der er mistanke om, at det er et militært projekt, der har medført stråling. En lokal sekt af mutanter tilbeder ikke langt fra det sted, strålingen må komme fra, men de er ikke direkte skyld i drengenes død – de venter på “De Gamle Guder”. HQ dukker op – civile og ingeniørtropper – for at hente strålingsobjektet. ActaCon kommer dem i forkøbet ved at opsøge sekten. De tilbeder/påvirker med fløjtelyde en slags sten, hvorfra strålingen kommer. Da agenterne åbner ild, smelter stenen, hvis fremkomst kan spores tilbage til 1944, og kultisterne dør. HQ fjerner resterne. Agenter plages efterfølgende af en ukendt strålesygdom, der svækker deres indre organer.

Fabelagtig finale. Hård modstand fra alvorlige bipersoner. Ubehagelig Cthulhu-stemning. God twist på HQ-fejden, da de denne gang har retten på deres side. Og ubehagelige konsekvenser med den efterfølgende sygdom. Også gode interne diskussioner.